Megtisztulás és újjászületés a fintech szektorban

Leépítések, felvásárlások, kevés tőzsdei kibocsátás és kockázati tőke – a fintech világ 2023-ban sem állt jobban, mint az emlékezetesen rossz 2022-es évben, mégis van ok reményre!

A fintech szektor 2023-ban újra növekedési pályára állt, mondhatni újjászületett, továbbá sok korábbi terhétől is megszabadult. Azt azonban a hatalmas lendület ellenére sem mondhatjuk, hogy minden eddiginél jobb évet zárt: erre jól rávilágít szerkesztőségünk által összeállított legújabb Fintech Sparks kiadványunk is, amely az alábbi linkre kattintva érhető el.

Felemás képet mutat a fintech szektor

Ahogy az lenni szokott, még egy ilyen fényes évnek is vannak vesztesei a nyertesek mellett, és persze botrányba fulladt sztorikról is beszámolunk, de a fintech piac legnagyobb arcai sem maradhatnak ki. Tavaly minden a mesterséges intelligencia körül forgott, így volt ez a pénzügyi technológiával foglalkozó cégek esetében is, éppen ezért ezt egy külön fejezetben hozzuk el az olvasóknak. Toplistáink idén is remek képet adnak a szektor nagyjairól, és hozunk néhány jóslatot az idei évre, illetve megmutatjuk, hogy mi történt a magyar piacon.

Emellett a bank-fintech együttműködések is erősödtek: az ügyfelek követelik a bankoktól a bigtechek és a fintechek által nyújtott kiváló felhasználói élményt, és sok esetben a megoldás egy fintech partnerség. Ezt segítheti a PSR (Payment Service Regulation) rendelet, ami szabványosítaná az API-kat, amik sokkal jobb minőségűek lehetnek a jövőben.

Összességében egy nagyon intenzív, vibráló, már-már agresszívnak mondható évet tudhat maga mögött a fintech piac, ami kíméletlen tempót diktál önmagának, és a klasszikus pénzintézeteknek egyaránt. Ez a trend minden bizonnyal idén is folytatódik, a zászló pedig a profittermelésre képes szereplőknek áll, ami a kamatszintek csökkenéséig minden bizonnyal így is marad. 2023-ban a gyors skálázódások és mesés értékelések ideje lejárt. Ehelyett inkább a szolid növekedés, a szigorú költségkontroll és a profittermelés lett a cél.

A korábbi Sparks kiadványok az alábbi oldalon érhetők el. A cikkekben megtalálható linkek révén ezek mindegyike ingyenesen letölthető mindenkinek, aki többet szeretne megtudni a fintech szektorról.

(Borítókép: COMET)

2023Fintech SparksmegtisztulásSparksújjászületés