Megeredtek a pénzcsapok a fintech szektorban

Jelentős növekedést hozott március hónap a fintech szektor számára, ami az év elején indult pozitív trendet erősíti meg. Mind a finanszírozási ügyletek száma, mind azok értéke is növekedett az előző hónaphoz képest. A hónapban hatalmas tőkebevonásokból és jelentős M&A fejleményekből sem volt hiány.

Megjelent a Peak Havi Fintech Körkép márciusi kiadása, amelynek kivonata az alábbi linkre kattintva díjmentesen elérhető. Amennyiben érdekli a teljes anyag, érdeklődjön a news@peakfs.io címen.

Számottevően nőtt a finanszírozások összértéke, összesen 9,1 milliárd dollár értékben emeltek tőkét, vagy kötöttek
hitelmegállapodást fintechek, ami közel háromszorosa az előző havi adatnak. A legnagyobb tőkebevonási körben 430 millió dollárt vont be a Monzo, egy brit neobank. A hitelmegállapodások összértéke is háromszorosára nőtt februárhoz képest, összesen 7,1 milliárd dollár értékben. A növekedést 3 gigaügylet, a BlackRock, a Coinbase, és a SoFi jelentős hitelfelvételei támogatták.

A hónap legfontosabb hírei

A Nationwide bejelentkezett a Virgin Money-ért

A hónap egyik legnagyobb híre a szektorban, hogy a Nationwide Building Society bejelentette szándékát a Virgin Money akvizíciójára, amely a legnagyobb brit banki fúzió lehet 2008 óta. A megállapodás egy óriásbank születéséhez vezethet, 366 milliárd összvagyonnal, 23 milliós ügyfélkörrel es közel 700 fiókkal.

Hatalmas mérföldkőnél a Stripe

Átlépte az 1 trillió dolláros álomhatárt a Stripe: 25 százalékkal nött a 2023-ban lebonyolított fizetési volumen. A bővülés elsősorban a nagyvállalati üzletág és a startup vállalkozások növekvő igényeinek kielégítésére való képességének tudható be. A vállalat értéke a sikeres év után 50 milliárd dollárról 65 milliárd dollárra emelkedett.

A fintech szektor meghatározó trendjei

Továbbra sincs megállás a bitcoin piacán

Történelmi csúcsra ugrott a bitcoin árfolyama: március 14-én 73 750 dollárig menetelt a kripto jegyzése, amelynek köszönhetően a bitcoin piaci kapitalizációja a 1,44 ezermilliárd dollárt is elérte egy ideig. A legnagyobb kriptovaluta a 2021 novemberi 68 789 dolláros csúcsát haladta meg: a hónap elején, közepén és végén egyaránt jelentős ugrásokat lehetett megfigyelni árfolyamának alakulásában.

Nagy figyelem hárul a kereskedőkre

Számos kereskedői fizetési fejleményt is hozott magával március. A Stripe fizetési forgalma óriási mérföldkőhöz ért. A Visa és a Mastercard limitálni kényszerül az egyesült államokbeli kereskedőkre kiszabott betéti- és hitelkártya díjait. Két fintech óriás – a Revolut és a PayPal -, valamint egy világhírű szoftvercég, az SAP pedig jelentős termékfejlesztési újításokat jelentett be a kkv-szektor számára.

Kihívás kihívás hátán a BaaS világában

Már hosszú hónapok óta jelennek meg hírek újabb és újabb szabályozói vizsgálatokról az Egyesült Államokban a BaaS világában érdekelt bankokkal és fintech cégekkel szemben. Márciusban a Piermont Bankkel és a Sutton Bankkel is felvette a kapcsolatot partnereik hiányosságai miatt a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), az Egyesült Államok betétbiztosítási intézménye. Egy hosszú listára került fel a két bank. Az elmúlt hónapokban a Blue Ridge Bank, a Choice Bank, a CBW Bank, a Cross River Bank, a Metropolitan Commercial Bank, a B2 Bank, a Vast Bank és a First Federal Bank esetében is problémák merültek fel BaaS-együttműködéseikkel összefüggésben.

A Peak Havi Fintech Körkép ezen kivonata kizárólag személyes használatra készült, ezért, ha ezt a dokumentumot meg kívánja osztani barátaival, kollégáival vagy a nyilvánossággal, kérjük, küldjön nekik egy linket a https://fintech.hu/ címre. A kiadvány közvetlen terjesztése vagy nyilvános megosztása a jelen megállapodás megszegését jelenti, amelyet Ön a letöltéssel és a dokumentum használatával elfogad. Amennyiben nem a fentiekben meghatározott úton jutott hozzá a kiadványhoz, a kiadvány használata a Feltételek automatikus elfogadásának minősül. A kiadvány szerzői joga a Simplon Marketplace Kft. közvetlen tulajdonát képezi. Amennyiben Ön a Kiadvány tartalmait felhasználná – idézne annak szövegéből, vagy terjesztené a kiadványt, kérjük, vegye fel a kapcsolatot szerkesztőségünkkel a news@peakfs.io címen.

akvizícióBaaSbefektetésbitcoinfintechmastercardnationwideneobankrevolutstripetőkebevonásVirgin Moneyvisa