Kripto-hívő az Egyesült Királyság új miniszterelnöke

Az Egyesült Királyság korábbi kincstári kancellárját, új miniszterelnökét gyakran “kriptobarát” vezetőként ábrázolják, aki nyitott a kriptovaluták és más digitális eszközök adta lehetőségekre.

Rishi Sunak néhány napon belül átveszi az Egyesült Királyság miniszterelnöki posztját. Korábban ő vezette a szigetország gazdaságát a COVID-19 világjárvány alatt. Pénzügyi feladatköre miatt a világ most érdeklődve figyeli a valaha volt legfiatalabb brit miniszterelnök attitűdjét a digitális pénzekkel kapcsolatban. 

Kincstári kancellárként Sunak azon pénzügyi szolgáltatásokról és piacokról szóló törvényjavaslat élén állt, amelynek célja, hogy nagyobb hatalmat biztosítson a hazai szabályozóknak a kriptoszektor felett azáltal, hogy a stablecoinokat fizetési szabályozás hatálya alá vonja.

Mit jelenthet Sunak az Egyesült Királyság kriptoiparának?

Áprilisban az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy az országot globális kriptoeszköz-technológiai központtá kívánja tenni.

A kezdeményezésről még áprilisban így nyilatkozott Sunak: „A ma felvázolt intézkedések segítenek abban, hogy a cégek be tudjanak fektetni, újíthassanak és terjeszkedhessenek ebben az országban.”

Akkor további szabályozások megalkotását javasolta, amelyek segíthetik előmozdítani a kriptopiac bevonását az Egyesült Királyság gazdasági és jogi keretei közé.

Leleplezte azt a tervét is, hogy az országot kriptoközponttá alakítaná. Ennek érdekében megbízta a Royal Mintet (a Királyi Pénzverdét), hogy hozzon létre egy nem helyettesíthető token (NFT) gyűjteményt. A kollekció a tervek szerint nyárra készült volna el, de de erre nem került sor és továbbra is a Magyar Nemzeti Bank az egyetlen szabályozó saját NFT-vel

Sok kriptotámogató azonban ellenezte és ellenzi is Sunak próbálkozásait, pénzügyi felügyeleti aggályokra hivatkozva. Emiatt több iparági prognózis is szkeptikus a leendő miniszterelnök megjegyzéseivel kapcsolatban.

Mondanunk sem kell, hogy Sunak a világ egyik legjelentősebb vezetője, aki nyilvánosan elfogadja a blokklánc technológia használatát a pénzügyi piacok átalakítására. Érdekes lesz meglátni, hogy miként alakul a brit kriptoszektor helyzete miniszerelnöksége alatt.

(Forrás: CryptoPotato)

(Borító: Depositphotos)

kriptovalutaNagy-Britanniaszabályozás