Közel felére csökkentették a Revolut értékét

Újabb kihívásokba ütközött a brit banki engedély megszerzéséhez vezető úton a Revolut. Egyik befektetője, a Molten Ventures kockázati tőkevállalat nemrégiben bejelentette, hogy a Revolutban lévő részesedését 40 százalékkal leértékeli. A lépés a piac által felvetett aggályokat követi. Ezek főleg a Revolut banki engedélyének megszerzésével és a nyereségesség elérésével kapcsolatos küzdelmek miatt merültek fel.

A Molten Ventures kockázati tőkebefektető cég 40 százalékkal leértékelte a Revolutban lévő befektetésének értékét. A részesedésével tavaly márciusban 91,3 millió fontról idén március végére ezáltal 54,5 millió fontra csökkent.

Az idei egyébként is egy kihívásokkal teli év a Molten számára. Nemrég közzétett pénzügyi jelentésében 243 millió fontos veszteségről számolt be a vállalat, ami jelentős csökkenést jelent a 2022-es évben elért 301 millió fontos nyereséghez képest.

Martin Davis, a Molten Ventures vezérigazgatója elismeri, hogy a globális inflációs nyomás miatt a befektetési környezet is változik – különösen a nagy növekedési potenciállal rendelkező technológiai piacokon.

Davis ezt a kihívásokkal teli piaci hátteret nevezi meg a portfóliójuk értékének csökkenéséhez elsődlegesen hozzájáruló tényezőként. Hangsúlyozza, hogy idén a befektetések aktív kezelésére és az üzleti tevékenység kiigazítására összpontosítottak, hogy a piaci nyomással hatékonyan tudjanak megbirkózni.

A vezérigazgató továbbá kifejtette, hogy a Revolut leértékelése a piac által kifejezett aggodalmakat is tükrözi a neobank idáig sikertelen brit banki engedélykérése, valamint az egyértelmű, nyereséges működési tervek hiánya miatt.

A Revolut az elmúlt két évben aktívan próbált brit banki engedélyt szerezni. A legfrissebb jelentések arra utalnak, hogy kérelmének sorsa kérdéses, mivel a szabályozó hatóságok aggodalmukat fejezik ki a vállalattal kapcsolatban. Márciusban, hat hónapos késedelem után a Revolut végre benyújtotta éves jelentését beszámolóját. A BDO könyvvizsgáló azonban a Revolut belső informatikai rendszereinek sajátosságai miatt aggályokat fogalmazott meg a 477 millió fontnyi bevétel ellenőrzésével és a bejelentett számadatok “teljességével vagy megtörténtével” kapcsolatban. Ezek az aggályok tovább növelték a Revolut pénzügyi stabilitását övező vizsgálatokat, és kétségbe vonták a banki engedélyre való jogosultságát.

Nem a Molten az első

A Molten Ventures döntése a Revolutba történt befektetésének leértékeléséről a Schroders befektetési alapkezelő cég hasonló lépését követi, amely áprilisban mintegy 46%-kal leértékelte a fintech vállalatba történt befektetését. A neves befektetési cégek egymást követő leminősítései rávilágítanak a Revolut előtt álló növekvő kihívásokra, és kérdéseket vetnek fel a vállalat azon képességével kapcsolatban, hogy képes lesz-e leküzdeni ezeket az akadályokat.

(Forrás: Finextra)

(Címlapkép: Depositphotos)

BDObefektetésMolten Venturesrevolut