Közel a megállapodás, hamarosan kiderül, ezúttal mennyit fizet a Facebook

Egyre közelebb a megállapodás a Cambridge Analytica-ügyben: a hírek szerint a Facebook „előzetes megállapodást” kötött, azonban részleteket egyelőre nem közöltek, így azt sem tudni még, ezúttal mennyit fizethet a Facebook. A négy éve zajló perben a Facebookot azzal vádolják, hogy harmadik feleknek, köztük a Cambridge Analyticának is hozzáférést adott a felhasználók személyes adataihoz.

A Meta tulajdonában lévő Facebook előzetes megállapodást kötött abban az eljárásban, amely a Cambridge Analytica-botrány kirobbanása után indult. Az egyezség részleteit nem hozták nyilvánosságra a pénteki beadványban, amely arra kérte a bírót, hogy 60 napra függessze fel a csoportos keresetet, amíg a felperesek és a Facebook ügyvédei véglegesítik az írásos egyezséget – írja a Reuters.

A négy éve tartó perben azzal vádolják a Facebookot, hogy megsértette a fogyasztók magánéletére vonatkozó törvényeket, mert a felhasználók személyes adatait megosztotta harmadik felekkel, köztük az időközben már megszűnt Cambridge Analytica brit politikai tanácsadó céggel. A Facebook korábban közölte, hogy adatvédelmi gyakorlata összhangban van a nyilvánosságra hozott információkkal, és „nem támogat semmilyen jogi követelést”.

A Reuters cikke szerint megkeresték a Facebookok, de sem a közösségi oldal, sem az ügyvédei nem reagáltak azonnal a megegyezéssel kapcsolatos további részletekre vonatkozó kérdéseikre. A felpereseket képviselő két ügyvédi iroda sem nyilatkozott az ügyben.

Az iratokra hivatkozva az MTI arról adott hírt, hogy Mark Zuckerbergnek, a Meta elnök-vezérigazgatójának és Sheryl Sandbergnek, a cég ügyvezetőjének szeptember 20-ig kellene megjelennie a bíróság előtt, hogy a per nyomozati szakaszában vallomást tegyenek.

A Cambridge Analytica-botrány 2018-ban pattant ki, amikor kiderült, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején a Facebook több millió felhasználó személyes adatait juttatta el a brit székhelyű adatelemző-politikai tanácsadó cégnek – írja a távirati iroda.

Mennyi lesz az annyi?

A pénteken nyilvánosságra hozott előzetes megállapodásról egyelőre nem szivárogtak ki részletek, így a pénzügyi feltételekről sem lehet semmi konkrétat tudni. Ugyanakkor a Facebooknak eddig már sok milliárd dollárjába került a botrány:

  • még 2018-ban 500 ezer fontra – akkori árfolyamon több mint 180 millió forintra – bírságolta a Facebookot az adatvédelmi törvények kijátszása miatt a brit adatvédelmi szervezet, az Information Commissioner’s Office (ICO);
  • 2019-ben pedig az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission FTC) bírságolta 5 milliárd dollárra – ami három éve több mint 1400 milliárd forint (!) volt – a Facebookot; de kaptak egy 100 millió dolláros (közel 30 milliárd forintos) bírságot is az amerikai tőzsdefelügyelettől a befektetők félrevezetéséért.

(Borítókép: Depositphotos)

adatgyűjtésbírósági eljárásbírságCambridge AnalyticaFacebookMeta