Környezetbarát bankkártya a Plumtól

Kibővült fókusszal folytatja a Plum, a megtakarítási és befektetési termékeiről ismert brit fintech. Mostantól a költekezésben is támogatják a felhasználókat, akik egy debitkártya segítségével fizethetnek a számlájukon található pénzzel. Az új kártya ráadásul 100 százalékban újrahasznosítható és teljesen le is bomlik, ha komposztáló kukába dobják. 

Az ügyfelek egyszerűen feltölthetik a kártyát a Plum számlájukon található pénzből és a felületre bekapcsolt bankszámláikról is utalhatnak rá. A kártya maga ingyenes, de egyelőre csak a Plum Ultra csomag előfizetőinek érhető el. A Plum Ultra a fintech egyik prémium csomagja, amelyben havi öt fontért az ügyfelek extra pénzvisszatérítést szerezhetnek, valamint kiterjedt PFM funkciókat érhetnek el. A csomag által kínált előnyökhöz csatlakozik most a fenntartható debitkártya, amelyhez külföldi fizetéskor sem tartoznak hozzáadott díjak.

A fenntartható bankkártyák népszerűsége évek óta növekvőben van, egyre többen igyekszik újrahasznosítható, könnyen lebomló darabokkal kiszolgálni a fenntarthatósági iránt érdeklődő ügyfeleket. Ennek ellenére tudni kell, hogy a fenntartható kártyák gyártása, csomagolása és szállítása továbbra is jelentős szén-dioxid kibocsátással jár. Egyes becslések szerint emiatt egy teljesen újrahasznosított, lebomló kártya is csak 40-50 százalékkal eredményez alacsonyabb kibocsátást, mint a hagyományos plasztik darabok. A legzöldebb bankkártyának épp ezért a virtuális kártyákat nevezhetjük, ahol a gyártás, a szállítás, a csomagolás és a lebomlás miatt sem kell aggódnia az ügyfeleknek.

A Plum kártyája egyébként különlegesnek számít a zöld kártyák mezőnyében, hiszen 57 százalékban tengeri sóból, 43 százalékban pedig nyersolajból készült. Ezáltal a kártya akár nyolcszor újrahasznosítható, a megfelelő körülmények között pedig teljesen lebomlik, ami egy klasszikus műanyag kártya esetén hosszú évtizedeket vesz igénybe. Az egyedi összetétel révén a kártya sok tekintetben hasonlít a PVC-hez, ugyanakkor tartalmaz egy hozzáadott komponenst, ami felgyorsítja a lebomlást a mikróbákban gazdag közegekben. 

A Plum eseménydús időszakon van túl. A vállalat tavaly ősszel 14 millió dollárt vont be befektetőitől, amivel megtriplázta értékeltségét. Az idei év elején pedig bejelentették, hogy a fintech részvény- és kriptovaluta kereskedési funkcióval lép be az amerikai piacra. 

Forrás: AltFi

Borítókép: Real Simple

Bátorfi Botond