Kétes időzítéssel érkezett meg a BNPL szektorba a Revolut

Megérkezett a Revolut BNPL szolgáltatása, elsőre Írországban válik elérhetővé a brit neobank ügyfeleinek. A Revolut eddig hatalmas sikereket aratott az ír piacon, ahol mostanra a közel kétmillió ügyféllel rendelkezik, harmadukat pedig az idei évben akvirálta a fintech. A vállalat elmondása szerint most egy felelősségteljes BNPL termékkel állt elő, amely még idén bevezetésre kerül a lengyel és a román piacokon, idővel pedig további európai országokban is. 

A termék érkezése nem tökéletes ütemben történt, hiszen jelenleg meglehetősen nagy szkepticizmus övezi a BNPL szektort. Hamarosan szigorúbb szabályozás érkezik a területre, az infláció globális emelkedése pedig a hitelkockázatok növekedéséhez vezetett. Ez a két tényező együttesen markáns negatív hatással van a szektor kilátásaira. 

Borongós az ég a BNPL szektor felett

Mi sem érzékelteti ezt jobban, mint hogy a piacvezető Klarna a legfrissebb hírek szerint csupán 15 milliárd dolláros értékeltség vonhat be tőkét. A legutóbbi kör végén realizált 45,6 milliárd dolláros értékeltséghez képest ez közel 70 százalékos esés, ami jelzi, hogy nem átmeneti kérdésekről van szó.

A becslések ennek ellenére öt év múlva 680 milliárd dolláros méretűre saccolják a BNPL szektort, vagyis a növekedés továbbra is borítékolható, a mostani kérdések megválaszolásával pedig még messzebb juthatnak a közeg szereplői. Ezzel együtt nehezen vitatható, hogy a Revolut megoldása egy olyan pillanatban érkezik meg a piacra, amikor szép számmal gyülekeznek az esőfelhők és sokan elfordulnak a szegmenstől a méretes kérdőjelek miatt.

Kontroll, rugalmasság, felelősségvállalás

Vissza a Revolut megoldásához, a Pay Laterhez, amelynek legnagyobb előnye a vállalat szerint az, hogy kontrollt és rugalmasságot ad az ügyfeleknek a mindennapi költések kezelése során. A Revolut európai vezérigazgatója, Joe Heneghan szerint a BNPL a személyes pénzügyek egyik legizgalmasabb területe, ahova a Revolutnak pénzügyi szuperappként szinte kötelező volt betörnie. 

A szolgáltatás beépített biztonsági mechanizmusokkal rendelkezik, amelyek garantálják, hogy az ügyfelek csak olyan hitelt vegyenek fel, amit vissza is tudnak fizetni. A biztonsági aspektus különösen előnyös lehet a riválisokhoz képest, mivel a hitelkeret jóváhagyása nem fizetéskor, hanem már előtte történik meg. Az ügyfelek három egyenlő részletre bonthatják fizetéseiket, és akár hónapokkal később fizethetik ki a teljes összeget.

A Revolut bízik benne, hogy a Pay Later segítségével az ügyfeleknek nem kell hitelkártyákhoz és hitelkeret túllépéshez folyamodniuk, így biztonságosan biztosíthatják a szükségleteikhez illeszkedő pénzmozgásokat. Heneghan hangsúlyozta, hogy sok hitelkártya szolgáltatás kifejezetten arra apellál, hogy az ügyfél minél később fizessen, így nagyobb díjakat lehessen neki felszámítani. A Pay Latert ezzel szemben úgy alakították ki, hogy a sikeres visszafizetésben támogassa a felhasználókat. 

Kiderül mennyi babér terem a neobankoknak a BNPL-ben

A Revolut mostani lépésével olyan riválisaihoz csatlakozik, mint a Curve és a Monzo, akik egyaránt tavaly ősszel mutatták be a mindkét esetben Flex névre hallgató BNPL megoldásukat. Akkor elmondtuk, kérdéses, hogy a neobankok mennyire tudnak sikeressé válni egy olyan területen, ahol kulcsfontosságú a kiterjedt kereskedői partnerhálózat. Ez pedig sokkal inkább adott a Klarna és társai vagy épp a bigtechek és kártyatársaságok esetén, mintsem a neobankoknál.

Érdekes lesz megfigyelni, hogy mire jut a területen a Revolut mint az európai neobanki verseny abszolút éllovasa. Hiszen ha nekik nem jön össze, az a teljes neobanki közeg számára aggasztó hír lehet. A Revolut ezzel együtt bízik a sikerben és váltig állítja, egyedülállóan ügyfélbarát konstrukciót dolgozott ki. A felhasználók maximum 499 eurós tranzakciókra vehetik igénybe a három részletből álló konstrukciót, amelynek utolsó két részletére 1,65 százalékos fix díjak vonatkoznak. Idővel alighanem kiderül, hogy mennyire kifizetődő ez a modell az egyre megosztóbb BNPL piacon. 

Forrás, borítókép: AltFi

Bátorfi Botond