Katar a pénzügyi innováció élére állna a régióban

A fintech szektor rohamos fejlődése és az online fizetések iránti növekvő igény világszerte átalakítja a hagyományos banki szolgáltatásokat. Katar, a digitális fizetési infrastruktúra fejlesztésére irányuló törekvéseivel fontos mérföldkőhöz érkezett e téren.

A Katari Központi Bank (Qatar Central Bank, QCB) hivatalosan is bejelentette a Himyan betéti kártya piacra dobását. A kártya amellett, hogy hozzájárul a pénzügyi inklúzió előmozdításához Katarban, elősegíti az ország készpénzmentes társadalommá való átalakulását is. A Himyan a digitális fizetési infrastruktúra fejlesztésének részeként jött létre, amelynek keretében új fintech termékek bevezetése is lehetővé válik.

A Himyan számos egyedi előnnyel rendelkezik. A kártyát a tulajdonos helyi bankoknál vezetett számláihoz kötik, ami alacsonyabb tranzakciós költségeket jelent a kártyakibocsátók és a kereskedők számára. A kártya támogatja az érintésmentes tranzakciókat is, emellett intelligens chiptechnológiát és PIN-kódot használ, ami növeli a biztonságot. Ez összhangban van a QCB egyik legfontosabb stratégiai célkitűzésével, ami az ügyfelek személyes- és pénzügyi adatainak megőrzése és védelme. A Himyan használatával az ügyfelek a készpénz- és csekkbefizetési szolgáltatásokat támogató ATM-eken keresztül pénzt is befizethetnek. 

A katari pénzügyi intézmények – a Qatar National Bank, a Doha Bank, a Masraf Al Rayan,a  Qatar Islamic Bank, a Dukhan Bank és a Qatar International Islamic Bank, Commercial Bank – készek Himyan kártyákat kibocsátani minden bankszámla-tulajdonosuk részére. A Himyan bevezetése nem csak a digitális fizetési csatornák bővítésére irányul, hanem az ország gazdasági potenciáljának teljes kiaknázását is szolgálja, elősegítve a technológiai innovációt a pénzügyi szektorban. 

(Forrás: qna.org)

(Címlapkép: Depositphotos)

debit kártyaHimyankatar