Jelentősen visszaesett a Binance piaci részesedése 

Az év elejétől számítva a Binance spot kereskedési részesedése 17 százalékponttal esett vissza, 90 százalékról 73 százalékra – jelentette a Bloomberg, a Kaiko kriptovaluta piaci adatszolgáltató adataira hivatkozva.

Ezzel párhuzamosan a többi platform igyekszik kihasználni a Binance sebezhetőségét. Az adatok szerint az OKX piaci kapitalizációja januártól számítva 11 százalékra emelkedett, ezzel majdnem megduplázódott. Ugyanebben az időszakban a Huobi és a Bybit részesedése is nőtt. A két platform a globális spot kriptovaluta kereskedési volumen 9, illetve 7 százalékát teszik ki.

A jelentés a Binance piaci részesedésének csökkenését részben az új és szigorúbb szabályozói környezetnek tulajdonítja az Egyesült Államokban. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 13 pontban emelt vádat a Binance és alapítója, Changpeng Zhao ellen június 5-én, azt állítva, hogy számos értékpapírjogi törvényt megsértett. Az SEC vádjai között szerepel többek között, hogy a Binance be nem jegyzett tőzsdéként, brókerként, kereskedőként és clearing ügynökségként működött. Továbbá be nem jegyzett kripto eszközök ajánlatát és értékesítését hajtotta végre; nem korlátozta az amerikai befektetők hozzáférését a Binance nemzetközi felületéhez; és félrevezette a befektetőket. 

Július 16-án arról számoltak be, hogy a Binance számos munkahelyet szüntetett meg és több vezető is távozott a szabályozók fokozódó nyomása miatt.

Egy másik tényező, amely befolyásolja a globális kriptovaluta spot piac részesedését, az, hogy a Binance versenytársai – az OKX, a Huobi és a Bybit – általában az ázsiai piacot célozzák meg. Hongkong pedig egy barátságosabb szabályozói környezet előnyeit élvezi, áll a Bloomberg jelentésében.

“Amióta Hongkong enyhítette a digitális eszközökkel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsdék kihasználják a barátságosabb szabályozói környezetet.”

– mondta Clara Medalie, a Kaiko kutatási igazgatója a jelentésben.

(Forrás: PYMNTS)

(Borítókép: Depositphotos)

BinanceHuobi GlobalOKX