Innovatív megoldás az adóbevallás egyszerűsítésére

Néhány napja számoltunk be a KKV-kat kiszolgáló challenger, a Bank North sikeres crowdfunding kampányáról, máris itt egy újabb izgalmas projekt. Az észtek által alapított brit TaxScouts az adóbevallás és adótanácsadás terén szolgálja ki felhasználóit költséghatékony és ügyfélbarát módon. A TaxScouts 1 millió fontot targetált a Crowdcube-on futó kampány indulásakor, mostanra azonban 1,95 milliónál tartanak, pedig még 19 nap hátra van. 

A TaxScouts 2018-ban kezdte meg működését, azóta  több ezer ügyfélnek segítettek adóbevallásuk online, gyors kitöltésében, ráadásul mindezt alacsony, fix költségek mellett. Szolgáltatásukat a Trustpiloton 5-ből átlagosan 4,9 pontra értékelik az ügyfelek, ami kiváló eredménynek számít. Ez az elégedettség lehet az oka annak, hogy az indulás óta évente 237%-kal növekszik az ügyfelek száma, weboldaluk organikus (böngészőből érkező) látogatóinak száma pedig 1 millió fölé tehető. Egy, az Octopus kockázati tőkealap által vezetett, 5 millió fontos tőkebevonás révén ráadásul a nemzetközi terjeszkedést is megkezdte a vállalat. 

Évente nagyjából 200 millió európai lakos lát neki a személyes adóbevallás bonyolult, fáradságos folyamatának. A TaxScouts szerint indokolatlan, hogy egy bankszámla mára 3 perc alatt megnyitható online, de az adózási teendők elvégzése sokkal több időt igényel. A londoni fintech 119 fontért minden ezzel kapcsolatos feladatot elvégez az ügyfeleknek. Platformjuk automatizált értékesítéssel, adatgyűjtéssel és adminisztrációval könnyíti meg a könyvelést, a megspórolt költségeket pedig lényegében visszaadják az ügyfeleknek, így a kliensek nagyjából a hagyományos könyvelői díjszabás ötödéért elintézhetik az adóbevallást.

Három évvel az indulás után a TaxScouts az európai piacra is kivetette hálóját. A kontinens lakosságának egy egyszerű, két komponensből álló digitális alternatívát kínálnak az eddigi szolgáltatásokkal szemben: fejfájástól mentes adóbevallást és professzionális adótanácsadást. Az expanzió első két hónapjában a Nagy-Britanniában tapasztalt növekedésnél is kétszer gyorsabban emelkedett az ügyfelek száma, így a londoni fintech komoly ambíciókat dédelget az egész kontinensen. A TaxScouts kampánya ezen a linken érhető el, az esetleges befektetés előtt azonban érdemes észben tartani, hogy a közösségi finanszírozási kampányok nagy kockázatot hordoznak. Lehetőség van nagy nyereségek kifogására, ugyanakkor az esetek jelentős részében a teljes összeg odaveszhet.

Forrás: Crowdcube

Bátorfi Botond