Fintech helyzetkép, és a szektor jövője

A fenti címmel jelent meg Suppan Márton, a Peak alapítójának és CEO-jának véleménycikke a Computerworld legutóbbi lapszámában. A cikkben szó esik a fintech szektor aktuális helyzetéről és az azt jellemző trendekről, valamint a várható jövőbeli fejlemények is górcső alá kerülnek.

Az első tézis, amit a cikk megállapít az, hogy a személyre szabhatóság mára alapkövetelménynek számít a fogyasztók részéről a pénzügyi szolgáltatások tekintetében. A szerző azonban nem áll meg itt: kiemeli, hogy nem csak maguk a szolgáltatások, hanem azok igénybevétele is egyre inkább abba az irányba megy el, hogy bárhol, bármikor, bármilyen eszközről használatba vehetők legyenek a különböző megoldások. 

A fintech szektorra emellett egyre nagyobb felelősség hárul, ami a pénzügyi inklúziót illeti, hiszen a személyre szabható, kedvező árazású megoldásaik lehetőséget jelentenek a fejlődő országok bankolatlan lakosainak a felzárkózás megkezdésére. Kiváló példát jelentenek erre Latin-Amerika, illetve Afrika neobankjai, akik az üzleti sikerek mellett társadalmi missziót is teljesítenek az eddig figyelmen kívül hagyott népességek kiszolgálásával. 

Ami a jövőt illeti, Suppan Márton szerint érdemes felkészülni a szuperappok további térhódítására. Ezek azok az appok, amelyek igyekeznek szinte minden fontosabb cselekvést lehetővé tenni és kényelmes, valamint hatékony megoldást jelentenek a pénzügyi és egyéb feladatokon időt és energiát spórolni akaró ügyfeleknek. A fenntartható pénzügyeket, a családi bankolást, valamint az edukációs tartalmakat szintén megjelöli, mint olyan területeket, ahol robbanásszerű fejlődés és jelentős elérhetőségbeli növekedés várható az előttünk álló időszakban. Végezetül megemlíti a Big Tech cégeket (pl. Amazon, Google, Facebook, Apple), akiknek belépése a pénzügyi szolgáltatói szektorba még jócskán megkeverheti a kártyákat a sokszor egyébként is kiszámíthatatlan szektorban.

A véleménycikket itt olvashatják el.

Forrás: Computerworld

Bátorfi Botond