Digitalk: Blokklánc reakció – Így váltsd pénzre a technológiát!

Az IVSZ által megrendezésre került 2020.február 27-én az idei első Digitalk szakmai rendezvénysorozat. Az eseményen, három eltérő szektorból érkező előadó külön-külön ismertette a blockchain technológia alkalmazási előnyeit. Szó esett arról, hogy a technológia hogyan tudja megkönnyíteni az ellátási lánc területét, a jegyelszámolási folyamatokat és a luxuscikkek garanciájának nyomon követését.

Faluvégi János, SAP presales specialista elmondása szerint, a blockchain az élelmiszerlánc védelmének folyamatában jelentős szerepet tölt be. A fejlődés érdekében a SAP bevezette a felhő alapú információ tárolást az újfajta technológián keresztül. Számos előnye mellett, transzparenciát és vizibilitást nyújt, illetve javítja a fenntarthatóságot azáltal, hogy a blockchain hálòzatokban összekapcsolja a teljes ellátási láncot. Ez a technológia lehetővé teszi az élelmiszer alapanyagok teljes lekövetését és segít az információ tárolásában. A blokkok tartalmazzák az élelmiszer pontos eredetét, feldolgozásának helyét, tárolásának helyszínét, ezzel megkönnyítve a megrendelő helyzetét az ellenőrzési folyamatokban. A technológia felhasználását a Bumble Bee Foods projekt példájával ismertette az előadó.

A következő prezentációt, Országh Örs, az Interticket Kft. innovációért felelős igazgatója tartotta, aki bemutatta a blockchain hatékony alkalmazását a jegyvásárlás területén. Elmondása szerint, a cégeknek szemléletet kell váltaniuk ahhoz, hogy blockchain alapú projektet tudjanak elindítani. B2B és B2C jegyvásárlási folyamatokban nagy szerepet játszik a technológia, mivel segít a lépések leegyszerűsítésében és automatizálásában. A jegyvétel pillanatában az adatok és egyéb szabályozási információk tárolásának érdekében egyfajta okos szerződés keletkezik, ami szintén blockchain alapú. Az okos szerződésben megtalálható információk megmásíthatatlanságának köszönhetően az átverések is elkerülhetőek.

A harmadik előadáson a One Step Beyond cégtől érkező Tar Domonkos elmesélte, hogyan is lehet a luxuscikkek garanciáját nyomon követni a blockchain segítségével. A felhő technológiával foglalkozó cég főképp IoT és blockchain megoldásokra fókuszál. Alkalmazásával a gyártók a termékhez kapcsolódó információkat nyomon tudják követni és egy biztonságos platformon tudják tárolni azokat. A szakértő a luxus órák életútjának lekövetési példáján keresztül mutatta meg a technológia hasznosságát. A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy az óragyártás pillanatában elkészül az okos szerződés, ami rákerül a blockchain platformra. Ettől kezdve minden egyes további művelet megjelenik a blockchainen ami egyfajta „okos garanciát” nyújt. A cég által nyújtott, B.Ther svéd blockchain platform segítségével fellelhetőek a korábbi tulajdonosok, az óra karbantartási ideje, milyen alapanyagból készült ès milyen szerződési folyamatokon ment végig. A vevő a platformos regisztráció után és egy QR kód beolvasása segítségével le tudja követni az óra teljes élettörténetèt, továbbá bejelentheti annak esetleges ellopását is.

Lauri Sonia
blockchain technologyBumble Bee FoodsDigitalkInterticket Kft.IVSZOne Step BeyondSAPsmart contractsmart warranty