Biometrikus azonosítás az online vásárlásoknál

Egy pilot program keretében a biometrikus azonosítás lehetőségeit teszteli az American Express az online vásárlásoknál. Az arc és ujjlenyomat alapján történő azonosítás már évek óta a mindennapjaink része, készség szinten használjuk telefonunkon. Ezt a technológiát akarja átültetni az amerikai kártyatársaság az online vásárlások hitelesítési folyamatába.

Online vásárolni kényelmes és praktikus dolog, azonban kockázattal jár. Az online térben jobban kiszolgáltatottabbak kártyaadataink, és a pénzügyi visszaélések jelentős része is az online tranzakciók során történik. Emiatt a kártyatársaságok, bankok és fintech vállalatok folyamatosan azon dolgoznak, hogy biztonságosabbá tegyék ezt a folyamatot. Ebbe a törekvésbe illeszkedik az American Express új authentikációs folyamata, ami az ujjlenyomat vagy az arc alapján hitelesíti a tranzakciókat.

3D Secure védelem az online vásárlásoknál

Az online csalások elleni védelem érdekében a legtöbb szolgáltató megköveteli az ügyfelektől, hogy fizetéskor egy további ellenőrzési lépést hajtsanak végre a kártyakibocsátónál. Általában az ügyfél átirányításra kerül a bank weboldalára, ahol egy sms-ben küldött egyszeri hitelesítésre alkalmas kódot kell megadnia a tranzakció jóváhagyásához. Ezt az extra védelmi réteget nevezik 3D Secure (3DS) hitelesítésnek, ami egy 2 lépcsős azonosítási eljárás. A 3DS egy olyan protokoll, mely a pénzügyi engedélyezési folyamatot összekapcsolja az online hitelesítéssel, pontosan meghatározva, hogy milyen szereplők vesznek részt a folyamatban, és azok hogyan komminukálnak egymással a hitelesítés során. A fogalom nevében szereplő 3-D (“three domains”) is erre a három szereplőre utal, a kártyakibocsátó bankra, a kereskedőre és annak bankjára, illetve az infrastruktúra platformra, ami a biztonságos közvetítő szerepét tölti be a fogyasztó és a kereskedő között.

A biometrikus hitelesítés online is működhet

Az American Express kártyatársaság az infrastruktúra platform oldaláról igyekszik biztonságosabbá és kényelmesebbé tenni az online vásárlásokat. Ezért adta hozzá a biometrikus azonosítást a SafeKey nevet viselő 3DS eszközéhez, és teszteli az ujjlenyomat és arcfelismerés alapú technológiákat a pilot programjának keretében. „Olyan megoldások fejlesztésére fókuszálunk, amelyek segítenek, hogy egy lépéssel mindig a csalók előtt járjunk.” – nyilatkozta J.J. Kieley, az American Express digitális identitás és kereskedelmi tapasztalatokért felelős alelnöke. „A checkout folyamat most annyira egyszerű és biztonságos, mint a mobiltelefon feloldása. A SafeKey biometrikus arc- és ujjlenyomatfelismerése minimálisra csökkenti a hitelesítési folyamat súrlódásait, miközben maximalizálja a felhasználók biztonságát.”

A kísérleti programban való részvételre az egyesült államokbeli ügyfelek lehetnek jogosultak. Aki részt szeretni venni a technológia éles tesztelésében, annak rendelkeznie kell megfelelő eszközzel és böngészővel, amely támogatja az arc- és ujjlenyomat-felismerést, továbbá az American Express SafeKey eszközén el kell végeznie egy validációs folyamatot is. A vállalat tervei szerint 2024 elején minden amerikai American Express kártyabirtokos számára használható lesz az új hitelesítési eljárás.

Forrás: Finextra

Címlapkép: depositphotos

biometrikus azonosításbiometrikus fizetéskártyatársaságpayment platform