Az ENSZ kriptóval segítené az ukrajnai menekülteket

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kísérleti jelleggel alkalmazza a blokklánc-technológiát, hogy digitális pénzfizetést biztosítson az ukrajnai lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek számára.

Az ügynökség a Stellar Development Foundationnel dolgozik együtt a kezdeményezésen, és az utóbbi blokklánc-hálózatát használja a segélyek kifizetéséhez. A kísérleti projekt során, miután az UNHCR megerősítette egy segélyezett jogosultságát, USDC stablecoinban osztja ki a pénzt a kedvezményezettnek. A pénz közvetlenül a Vibrant nevű digitális pénztárcába kerül, amelyet előzetesen le kell tölteni a telefonra.

Az USDC egy digitális dollár, más néven stablecoin, amely számos blokkláncon fut és emellett bármikor elérhető. Naponta több milliárd USDC cserél gazdát, és minden USDC stablecoin mögött 1:1 arányban van dollár fedezet.

Ez egy biztonságos módszer a pénzeszközök tárolására és szállítására, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy az országon belül vagy akár határokon túl is készpénz nélkül utazhassanak.

Amikor valaki úgy dönt, hogy készpénzre váltja a stablecoinját (akár dollárra, euróra vagy helyi valutára) a pénzüket bármelyik globális MoneyGram helyszínen felvehetik, beleértve a több mint 4500 ukrajnai telephelyet is. A MoneyGram egy határokon átívelő fizetési és pénzátutalási vállalat, amely ügynökök és pénzintézetek hálózatán keresztül nyújt szolgáltatást magánszemélyeknek és vállalkozásoknak.

A rendszer kísérleti jelleggel Kijevben, Lvivben és Vinnyicében működik, de feltehetően a későbbiekben más ukrán városokra is ki fog terjedni.

(Forrás: Finextra)

(Borítókép: Depositphotos)

ENSZkriptovalutamenekültekUkrajna