Aqua, a BBVA dinamikus CVV kártyája

A bank legutóbb megjelent blogbejegyzésében olvashatunk arról, hogy egy új, kártyaszámmal nem rendelkező hitelkártyát dobott piacra, aminek az Aqua nevet adták, illetve a fintech.hu-n is megírtuk, hogy a BBVA török leánya a közelmúltban hasonló megoldást dobott piacra.

A kártyákon nem található kártyaszám, lejárati dátum és CVV, mindezt az ügyfelek a BBVA mobilapplikációjában tudják ellenőrizni az online, illetve bolti vásárlások során. A CVV kód nem egy statikus szám, hanem dinamikusan generált, egyszer használatos kód, amivel még biztonságosabbá válik az online vásárlás.

Ez az első olyan spanyol pénzügyi intézmény, amely a PSD2-ben szereplő új, online tranzakciókat ellenőrző eljárást, azaz a 3DS 2.0-át alkalmazza.
További érdekesség, hogy a kártyát újrahasznosított műanyagból fogják gyártani, megfelelve ezzel a BBVA környezettudatos profiljának.

„Az applikációba belépve azok a szolgáltatások jelennek meg először, amelyeket a leggyakrabban használnak, magasabb szinten kontrollálhatják kiadásaikat, kiválaszthatják, hogy melyik fizetési módot szeretnék használni és biztonságosabb online tranzakciókat bonyolíthatnak le annak köszönhetően, hogy a kártyaszám és a CVV kód nincs jelen a fizikai kártyán.” – magyarázza Gonzalo Rodríguez, a spanyolországi BBVA üzletfejlesztési igazgatója.

A BBVA tavaly decemberben 1000 spanyol ügyféllel készült interjú alapján végzett tanulmányt, és az ezekből érkezett visszajelzések alapján fejlesztette ki ezt az új projektet. A következő év során a mexikói ügyfelek is újrahasznosított műanyagból készített, kártyaszám nélkül gyártott kártyákkal kapnak majd. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a török ügyfelek már jelenleg is ezt a megoldást használják, további cél, hogy az új megoldást eljuttassák Peruba és Kolumbiába is.

Az Aqua a BBVA által kínált összes mobilfizetési rendszerrel kompatibilis, beleértve az Apple Pay, Samsung Pay és Google Pay megoldásokat is.

Forrás: fintechfutures

Visnyei Zsófia

AquabbvaCVVkártyaPSD2