A Starling platformján indul útjára egy román fintech

A romániai Salt Bank a brit Starling segítségével indította el digitális banki alkalmazását. A Banca Transilvania leányvállalatának célja, hogy egymillió ügyfelet szerezzen három éven belül, ezzel felforgatva a bankolást Romániában.

Digitális bank a semmiből

A Starlinggal együttműködve mindössze egy év alatt sikeresen indította el szolgáltatásait a Salt Bank. Ennek alapját a brit neobank által fejlesztett felhőalapú Engine platform adja. Ezt kifejezetten digitális bankok elindítására dobott piacra a Starling, sőt, maga a Starling is erre a platformra épít.

Alig két hét alatt 100 ezer felhasználó regisztrált a Salt Banknál, amely ígéretes a digitális bank jövőbeli céljaira nézve. Ez többek között köszönhető a korai regisztrálóknak felajánlott pontokért, amelyet a jövőben pénzre vagy esetleg részvényekre válthatnak.

“Egy éve csak két dolog volt a kezünkben: egy jó ötlet arra, hogyan segítsünk a romániai ügyfelek bankolását és egyetlen sor kód. Azóta hatalmas lépést tettünk előre a román piacon a technológia és a bankolás terén.”

– mondta Gabriela Nestor a Salt Bank ügyvezetője.

A megszokott neobanki szolgáltatások

A Salt Bank applikációjában a neobankokra általában jellemző szolgáltatások találhatók meg: az Apple és a Google Pay, megtakarítási számla, számla vezetés 16 különböző devizában, pénzváltás. A folyószámlán tartott összegre kiemelkedő, 3 százalékos éves kamatot ígér a fintech.

A Starling megoldását a nyilatkozatok szerint a román neobank elsősorban a felhasználók integrálásához, a fizetések feldolgozásához, a pénzügyi bűncselekmények kiszűréséhez és a hitelügyletek kezeléséhez használják.

Külföldön terjeszkedik a Starling

A Starling 2021-ben es 2022-ben is profitot termelt. Tavaly júniusban azonban Anne Boden alapító vezérigazgató elhagyta a céget, ami sokakban kérdéseket vetett fel a vállalat jövőjével kapcsolatban. 

A Starling külföldi terjeszkedését jelenleg az Engine értékesítésével igyekszik támogatni, miután hosszú próbálkozás után nem sikerült Írországban banki engedélyt szerezniük, amely hozzáférést adhatott volna a kontinens piacához. 

A Salt Bank az első, amelynek a Starling az Enginet értékesítette tavaly. Időközben megállapodás született az ausztrál AMP Bankkal is, amely 2025-ben indítja majd el az Engine segítségével a kis- és középvállalatokat valamint a lakossági ügyfeleket célzó digitális megoldását.

(Forrás: FintechTimes)

applikációfintechneobankStarlingBank