A legígéretesebb magyar startup ötletek

Az előző tanévet lezáró HSUP DemoDay-en, 2023. július 12-én Kápolnásnyéken, a legtehetségesebb egyetemi startup csapatok mutatták be innovatív ötleteiket. A Nemzeti Innovációs Ügynökség által szervezett két féléves oktatáson összesen 4000 hallgató vett részt, akik közül a legígéretesebb 20 csapatot választották ki a szerdai bemutatkozásra. A csapatok az innovatív vállalkozási ötleteiket prezentálták egy befektetőkből álló szakmai zsűri előtt.

A Hungarian Startup University Program (HSUP) célja, hogy a hazai egyetemistákat a modern vállalkozói szemléletre nevelje és bevezesse őket az innováció és a startupok világába. A program keretében az online oktatási anyagokat és feladatokat desktop és mobil alkalmazásokon keresztül teszi elérhetővé a Nemzeti Innovációs Ügynökség. A legjobb csapatokat a DemoDay-eken bemutatják.

Kun Zsuzsanna, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója a köszöntőjében kiemelte, hogy a HSUP olyan elméleti és gyakorlati tudást nyújt a hallgatóknak, amellyel az ő álmaik innovatív ötletekké és kiforrott projektekké formálódnak. Az Ügynökség célja, hogy felkészítse a fiatalokat a piaci kihívásokra és lehetőségekre, így magabiztosan léphetnek be az üzleti világba. Arról, hogy miként is működik egy startup cég ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Zsűri előtt prezentálták a startup koncepciókat

A DemoDay eseményen a csapatok ötletüket pitch formájában mutatták be a tízfős, befektetésekben is tapasztalt szakmai zsűri előtt. A prezentációkat követően a zsűri szakmai felajánlásokkal segítette a projektek további fejlesztését. Idén a legtöbb felajánlást a Zöld Műtrágya csapata kapta. Ők a műtrágyához való hozzáférés nehézségeire kínálnak megoldást, és a klímabarát műtrágyák piacán terveznek érvényesülni.

Az idei tanév lezárásával a HSUP az EFOTT fesztiválon folytatta a programot. Itt az érdeklődők olyan sikertörténetekkel találkozhattak, mint a ReFilamer és a Voovo.

A HSUP egy már 3 éve működő, folyamatosan fejlődő oktatási program. Az elmúlt években több mint tízezer hallgató vett részt a programban, és 460 innovatív hallgatói projekt került ki a mára már 31 egyetemen elérhető oktatási platformról. A programot országszerte 82 mentor segíti, és a HSUP az 2. leggyakrabban használt applikáció az edukáció kategóriában. Az egyetemisták az első félévben az innovatív gondolkodással és a startup világával ismerkednek, a második félévben pedig gyakorlati tudást szereznek vállalkozásépítés terén. Ezután a mentorok segítségével valósítják meg ötleteiket.

(Forrás: Express Innovation Agency)

HSUPstartup