A kínai vezetés a technológiai szektort helyezi következő 5 éves tervének középpontjába

Az AP beszámolója alapján a kínai vezetés a következő gazdasági ciklus középpontjába a technológiai szektort helyezi. A Xi Jinping által vezetett kínai kormány gazdasági háborúja az Amerikai Egyesült Államokkal arra készteti a kínai gazdaságot, hogy önálló technológiai megoldásokat építsenek fel, ezzel függetlenítve a nyugati világtól az országot. A párhuzamosan fejlődő paradigmák ezzel világpiaci szinten rontják a versenyképességet, ugyanakkor ösztönzik a kínai technológiai fejlődést.

Az ötéves terv a 14-ik a sorban, a Kínai Kommunista Párt ugyanis az 1950-es évek óta ötéves tervekben határozza meg a gazdaság fejlődésének irányát. A mostani hírek a terv előzetes vázlatait mutatják be, a teljes tervezet várhatóan jövő év márciusában fog napvilágot látni.

A publikussá váló információk szerint stratégiai fontosságúnak tekinti a kínai vezetés, hogy önálló tudományos, technológiai, és pénzügyi szektor épüljön ki Kínában, amely felveszi a versenyt a nyugati megoldásokkal, továbbá csökkenti az ország gazdasági kitettségét a külvilág, és különösen az Egyesült Államok felé.

Forrás: Apnews

Juhász Benedek

gazdasági fejlődéstechnológia