A Goldman Sachs a Marqetával fejleszt folyószámlát kiskereskedőknek

A befektetési bankóriás a továbbiakban a kártyakibocsátással foglalkozó startuppal közösen fejleszti majd az amerikai bank Marcus névre keresztelt neobankjának folyószámla termékét, a közös megoldás pedig még az idei évben piacra kerülhet a legfrissebb értesülések szerint. A bank egyébként egyben befektetője is a fintech startupnak. 

Az együttműködéstől a bank azt reméli, segítségével képesek lesznek majd személyre szabott, funkciógazdag digitális banki szolgáltatást kínálni ügyfeleiknek. A Marqeta alapítója és CEO-ja, Jason Gardner pedig bejelentette, a cég technológiájának használatával kerül piacra a folyószámlákhoz tartozó bankkártya a két fél megállapodásának értelmében.

A Goldman Sachs egyébként még 2016-ban indította el Marcus nevű neobanki appot, melynek legfőbb célja akkor az volt, hogy a leginkább befektetési bankként és kereskedőházként ismert pénzintézmény a kiskereskedői szegmens felé nyitva szinesítse bevételi forrásait. A Goldman 2020 szeptemberéig 96 milliárd dollárnyi ügyfélbetétet kezelt a Marcuson keresztül, valamint folytatta a kiskereskedői szegmensbe történő szignifikáns befektetéseket. 2018-ban felvásároltak egy személyes pénzügyi menedzsment appot, 2019-ben pedig az Apple-lel közösen dobtak piacra egy hitelkártyát. Emellett a bank a kiskereskedelmi ügyfelek akvizícióját a takarékszámlákhoz kínált rendkívül kedvező kamatokkal is igyekszik elérni.

A Marqeta pedig olyan nívós, digitális fizetési szolgáltatást nyújtó ügyfelekkel rendelkezik, mint a Square, vagy épp a Klarna, befektetőinek körét pedig a Mastercard és a Visa is erősíti. A fintech platformja rendkívül népszerű opciót jelent a fiatal, technológiailag képzett pénzügyi cégek számára, így aligha meglepő, hogy pénzügyileg sikeres évet zártak 2020-ban, profitálva a digitális fizetések járvány miatti rohamszerű terjedéséből.

Forrás: Reuters

Bátorfi Botond

Goldman Sachskkvmarqueta