65 millió dolláros bírságot kapott a Robinhood

A Robinhood tőzsdei kereskedési alkalmazást 65 millió dolláros bírsággal sújtotta az amerikai Értékpapír és Tőzsde Felügyelő Bizottsága (SEC), amiért a hivatalos ügyfélkommunikációiban ingyenesként tüntette fel az egyébként a versenytársaknál drágább szolgáltatást,  amellyel több mint 34 millió dollár veszteséget okoztak a platformon kereskedőknek – ez az ügy pedig csak egy újabb a sok közül.

A SEC vizsgálata szerint 2015 és 2018 vége között a Robinhood félrevezető kijelentéseket tett az ügyfelekkel való kommunikációjában, ezzel elfedve az ügyfelek valós költségeit.

A felügyelet jelentése azt is megállapította, hogy a Robinhood megtévesztő módon azt kommunikálta, hogy a platformon ügyfelei jobb üzleteket köthetnek, mint a versenytársaknál, alacsonyabb jutalékon. A valóság ezzel szemben pedig ellentétes volt, mivel a cég kevésbé kevésbé kedvező árfolyamokat kínált mint a versenytársak, ennek következtében a vállalat ügyfeleit 34 millió dollár kár érte. A jelentés kitér arra is, hogy a Robinhood FAQ/GYIK oldalán 2018 októbere és 2019 júniusa között hamisan állította, hogy a kötési algoritmusuk minősége  jobb, mint a versenytársaké.

Összességében az ingyenesként hirdetett platform nem kínált kedvezőbb szolgáltatást versenytársainál, sőt még rosszabb áron kereskedhettek a felhasználók a Robinhood platformján.

A Robinhood az SEC állításai kvázi elismerve peren kívül megegyezett a hatóságokkal, és kifizeti a rájuk szabott bírságot. A vállalat kálváriája azonban még nem ér véget, hiszen a massachusettsi értékpapír felügyelet is elkezdte vizsgálni gamifikált kereskedelmi módszereiket, miszerint a cég agresszív taktikával vonzza magához a tapasztalatlan befektetőket, és folyamatosan ösztönzi a szolgáltatás igénybevételére.

Forrás: finextra

Lónárt Dániel

bírságmegtévesztésrobinhood