Múlt héten tette közzé 2019-es jelentését a Monzo, amiből megtudhattuk, hogy rekord méretű veszteséget könyvelhettek el, sőt, ami még aggasztóbb, hogy hitelezési tevékenységük sem halad jó irányba. Most egy másik nagy angol neobank, a Starling is beszámolt tavalyi évéről. Érdekes, hogy itt is duplázódó veszteséget látunk, annak ellenére, hogy ők azok, akik legkevésbé ültek fel a mindent ingyen hullámra.

A neobank a tavalyi évben 52 millió angol font veszteséget könyvelhetett el, ami szinte pontosan a duplája a 2018-as eredménynek. Jó jel viszont, hogy a 2018-as 750.000 fontos bevételnek majdnem  hússzorosa, összesen 14,2 millió font folyt be a kasszába. Ami a veszteségek elszállását illeti, ebben nagy szerepe volt a csapat drasztikus bővítésének, melynek létszáma 279 főről 740-re nőtt, és a konkurensek leépítési hullámával ellentétben továbbra is töretlen, jelenleg 958-an dolgoznak az Anne Boden által fémjelzett cégnél.

A veszteséget egyelőre bőven van miből finanszírozni, hiszen 2019 elejétől a mai napig összesen 363 millió font friss tőke érkezett a Starlinghoz, töretlenül emelkedő értékeltségen. Ha a költség – bevétel arányt vizsgáljuk, itt is pozitív trend rajzolódik ki, de kérdés, hogy mikor lesz képes a Starling, vagy bármelyik másik neobank, önerőből finanszírozni magát, azaz mikor lesznek képesek több bevételt elérni, mint amennyi a működéshez, az új funkciók fejlesztéséhez és az új ügyfelek megszerzéséhez szükséges. Az biztos, hogy az idei év történései egyelőre nem segítik ezt.

Forrás: Fintechfutures

Suppan Marton