A következő évtizedek meghatározó innovációs központja lehet Katar

Az elmúlt évtizedekben olyan országokat emlegettünk a technológiai innováció legfőbb központjaiként, mint az USA, Nagy-Britannia, Izrael, vagy épp Szingapúr. A közel-keleti régió több országában azonban impozáns tervek kerültek megfogalmazásra, melyek célja, hogy 2030-ra a legmodernebb gazdaságok közé emelje az érintetteket. Fintech fronton különösen erős programmal állt elő Katar, melynek segítségével az ország már az évtized végére felzárkózhat a nagyágyúkhoz.

A Qatar National Vision 2030 egy nagyszabású terv, célja, hogy 2030-ra Katart olyan országgá tegye, amely folyamatos fejlődésben van és egyre magasabb életszínvonalat kínál lakosainak. A terv négy alappillére, az emberi, társadalmi, gazdasági és környezeti fejlődésre épül. A startup ökoszisztéma, azon belül is a fintech szektor fejlődése elsősorban a gazdasági fejlődés motorjaként kaphat nagy szerepet a folytatásban. 

Minden adott a sikerhez

A katari fintech szektort bemutató kiadványában a Qatar Fintech Hub négy olyan tényezőt jelöl meg, amelyek megalapozhatják a fintech szektor növekedését a folytatásban. Ezek az alábbiak:

  • A lehetőségek bővülése: folyamatosan növekszik az online fizetések penetrációja és a digitális bankolás iránti nyitottság.
  • A kedvező szabályozás: a szabályozó szervek nemzetközi jó gyakorlatok beépítésével, nyitottsággal és az ország adottságaihoz igazodó szabályozással állnak elő.
  • A tehetségek megléte: rengeteg pénzügyi és technológiai szakértő található az országban, amely ezen a téren a globális top tízes mezőny tagja.
  • A tőke rendelkezésre állása: számos kockázati tőkealap, szabályozói szinten irányított inkubátor és akcelerátor program, valamint angyalbefektető keresi az innovatív projekteket.

A fenti lista a siker legfontosabb hozzávalóit tartalmazza. A lakosság nyitott az új megoldásokra, a szabályozók pedig teret adnak a piacra kerülésüknek. Már csak magának az innovációnak kell megtörténnie, amit a tehetséges szakemberek és a finanszírozás megléte garantál. 

Az egész régió fejlődésnek indult

A Közel-Keleten napjainkban nem akkora a fintechek térhódítása, mint a világ egyes régióiban. Európa, Észak-Amerika, illetve Ausztrália is kiemelkedik jelenleg, de a folytatásban vélhetően besűrűsödik a mezőny. 

A közel-keleti régió jelenleg ideális terep a fintechek számára. A lakosság jelentős részének nincs közvetlen hozzáférése pénzügyi szolgáltatásokhoz, így nagy az igény a digitális megoldásokra, amelyek bárhonnan igénybe vehetők. A készpénzhasználat még mindig magas, de a megfelelő szereplők nagy sikereket érhetnek el ezen a fronton innovatív digitális fizetési szolgáltatásokkal. 

A jelenleg működő régiós fintechek többsége nemzetközi utalásokat, digitális biztosítási és befektetési szolgáltatásokat, valamint tanácsadást nyújt a lakosságnak. A fókuszterületek száma viszont folyamatosan növekszik, ahogy digitalizálódik a társadalom és a pénzügyi szektor. 

Katar pedig vezető szerepet kíván betölteni a térségben, ezért többek között létrehozta a Qatar Fintech Hubot. Az innovációs központ feladata, hogy támogassa a helyi fintechek fejlődését, tőkéhez jutását és piacra kerülését. Így a nap végén nem csak sikeres startupok születnek, de a lakosság is profitál az új termékek használatából. 

Katar hosszú távban gondolkodik

Katar a globális élmezőnyben van, ami az egy főre jutó bruttó nemzeti összterméket (GDP-t) illeti. A folyamatos fejlődésre viszont nagy az igény, mert az ország nem csak olaj- és gáztartalékaira szeretne támaszkodni. Olyan gazdaságot igyekszik létrehozni, ahol túlteng a technikai szakértelem és a kreativitás, így minden innovációs trendre képesek sikeresen reagálni.

Gazdasági versenyképesség tekintetében is jól állnak, ahogy a vállalati szektor is kiemelten ellenállónak bizonyult eddig a nehézségekkel szemben. Az adózási rendszer is hatékonynak számít, a kedvező feltételek ösztönzik a fejlődést és a folyamatos befektetéseket. Ezek a tényezők sok jót ígérnek a központilag megfogalmazott stratégiai célokra nézve. 

Növekszik és megújul a pénzügyi szektor

A katari pénzügyi szektor nem nevezhető kicsinek. Az országban 17 bank tevékenykedik, köztük öt hagyományos és négy iszlám bank, hét nemzetközi pénzintézet és egy központi fejlesztési bank. Ezek különösen magas számok a 2,7 milliós lakosság fényében, vagyis a fejlettség és a megfelelő méret már adott.

A fintechek fejlődésének elősegítésével ráadásul a hagyományos szereplők is jól járhatnak. Az újszerű digitális megoldások érkezésével nekik is érdekükben áll majd a digitális transzformáció. Versenyképességük megőrzése mellett ez a digitális bankolás széles körben való terjedését is lehetővé teszi majd.

A bankok és a fintechek közötti együttműködés új távlatokat nyithat – erre a szabályozó is számít a jövőben. A régiós fintechek alapítóinak 88 százaléka már napjainkban is nagyban épít a különböző partnerségekre, ez a tendencia pedig szinte biztosan erősödni fog. Az érett fintechek egyre hitelesebb és kívánatosabb innovációs partnert jelentenek majd a bankoknak, akik elérésükkel és hitelességükkel tehetnek sokat az agilis szereplőkért. 

Sok fejlett országnak mutathatnak újat szabályozásban

A szabályozási terület általában a legszárazabbak egyike, ezért hajlamosak alábecsülni a jelentőségét. Pedig progresszív, konzisztens és stabil szakmai alapokon nyugvó iránymutatás nélkül nem lehet tartós sikereket elérni.

A jelek szerint a katari vezetés komolyan gondolja, hogy a nemzetközi innovációs közeg élmezőnyébe szeretne kerülni. A fintech szcéna életében számos szabályozói szerv jelenik meg, akik jól behatárolt szereppel rendelkeznek a közeg életében. A legfontosabbak közülük az alábbiak:

  • QCB Regulator: a fintech szabályozói keretrendszer megalkotója, amely szabályozói homokozót (regulatory sandbox) is működtet az ígéretes projektek számára. Ez a szerv vezeti a különböző szabályozók közötti diskurzust is. 
  • QDB Sector Developer: a fintech szektor számára kedvező körülmények megteremtéséért felel. A katari fintech akciócsoport vezetője, melynek 17 jelentős pénzügyi szereplő is tagja. Feladata a feltörekvő fintechek, tehetségek és technológiák azonosítása, valamint terjedésük elősegítése. 
  • QFC Licensing Platform: a fintechek tevékenységéhez szükséges különböző licenszek és engedélyek központi felügyelője és jóváhagyója. Munkavégzésre alkalmas ingyenes tereket biztosít a fiatal, ígéretes cégeknek. 

Sok ország a teljesen központosított szabályozásra esküszik, ahol minden fintech kérdéssel kapcsolatos teendő egy szerv kezében összpontosul. Ez a modell már több országban sikeresnek bizonyult, de a katari ökoszisztéma növekedése eddig az alternatív megközelítés validitását igazolja. A szabályozók közötti szoros együttműködés, valamint a közös politika és célok megléte megkönnyítik a különböző szervek hatékony működtetését. 

Ideális környezetet akarnak teremteni

Az említett szabályozó szervek érdeme is, hogy Katarban számos színvonalas inkubátor és akcelerátor program áll a helyi fintechek rendelkezésére. A Qatar Fintech Hub is több olyan programot működtet, ahol a fiatal cégek mentorálás, befektetőkkel való egyeztetések, valamint szakmai tanácsadás segítségével tökéletesíthetik szolgáltatásukat. 

A befektetők szintén lelkesek és készek rengeteg forrást a szektorba injektálni. A stabil alapok tehát adottak és bár az átütő sikersztorikra még várni kell, több eredményes projekt látszik a piacon.

Már látszanak az első forró területek

A katari fintechek közül mindenképp említésre érdemel a cwallet. A vállalat mobilfizetési szuperappot kínál az ügyfeleknek, ahonnan számos tranzakciót kényelmesen kivitelezhetnek. Ez lehet például nemzetközi utalás, számlabefizetés, vagy épp egy tömegközlekedési jegy vásárlása. Szintén a mobilfizetések területén tevékenykedik a SkipCash, amely a fogyasztóknak és a kereskedőknek kínál gyors és egyszerű módot a digitális fizetésekhez. 

Vagyonkezelési fronton ott van az S-Treasury, melynek alkalmazása minden a helyi részvénypiacon való befektetéshez szükséges információt megad a felhasználóknak. A vállalat edukációs kurzusokat és adatelemző megoldásokat ad az ügyfeleknek, akik így biztonságosan kezdhetik meg a befektetést. Idővel az online történő befektetésre is lehetőség nyílik várhatóan. 

A vállalati szegmenst többek közt a Musaada is kiszolgálja. A fintech egy online platformon köti össze a kkv-kat és a befektetőket, így előbbiek képesek a számláik faktorálására és kintlévőségeik finanszírozására. A Debito online fizetések kivitelezésében és adósságaik menedzselésében segíti vállalati ügyfeleit. 

Jöhet a blockchain és a mesterséges intelligencia

A következő években a digitális fizetések és a kkv megoldások mellett további trendek erősödésére számíthatunk a katari piacon. Tovább növekszik majd az iszlám pénzügyi szereplők köre, akik a vallás pénzügyekre vonatkozó tanításainak megfelelve végzik tevékenységüket (pl. tilosnak tekintik a kamatok szedését). 

Az innovatív technológiáknak is egyre nagyobb szerep jut majd az ország fintech szektorában. A mesterséges intelligencia (AI), a gépi tanulás (ML), valamint a BigData is egyre több területen jelenik majd meg, ezekre számos új megoldás épül majd a következő években. Legyen szó befektetésekről, vagyonkezelésről, ügyfél-azonosításról, vagy épp kibervédelemről. A blockchain technológia iránti nyitottság is jelentős, így ezen a téren is gyors felfutást jósolnak a szakértők.

Eseménydús évek jönnek

Katart ma nem tartjuk számon a globális fintech nagyhatalmak között. Az ország törekvéseit látva könnyen elképzelhető, hogy ez tíz év múlva már nem így lesz. A nyitott szabályozói megközelítés, a befektetők lelkesedése és a fintechek előretörését segítő mechanizmusok is jót ígérnek a folytatásra. Természetesen a tényleges előrelépéshez nagy ötletekre és újszerű megoldásokra lesz szükség. Az viszont kijelenthető, hogy ehhez szinte minden adott lesz a jelentkezőknek. 

(Források: Crunchbase, Qatar Fintech Hub, F6S)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.