A Kínai Jegybank (The People’s Bank of China) blockchain rendszert mutatott be a papír alapú csekkek digitalizálására. A rendszer célja a pénzügyi csalások elleni küzdelem, valamint a nyomtatás költségeinek csökkentése. A platformot egy évig fejlesztették és tesztelték, amelynek köszönhetően a csekkekkel kapcsolatos összes műveletet okos szerződésekben rögzítik ezt követően. A fejlesztéstől azt remélik, hogy a csekkek digitalizálása által átláthatóbbá válnak a folyamatok, így kevésbé valószínűbbek a csalások. A rendszerfejlesztők hangsúlyozták, hogy a technológia algoritmusa megfelel a pénzügyi szolgáltatások időszerűségének. A digitális számlázási rendszer ugyanis lehetővé teszi a “rövid tranzakciós időt” vagyis biztosítja, hogy 3 másodperc alatt befejeződik egy tranzakció és ezt követően már nem módosítható.

A kínai kormány ismertté vált a kriptográfiával szembeni szkeptikus álláspontjával kapcsolatban, mivel 2017 végén be is tiltotta a kriptovalutákkal történő kereskedelmet és az ICO finanszírozásokat. A blockchain technológiát viszont nyitottan fogadták.

Kína tavaly több technológiai szabadalmat nyújtott be a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO), mint bármely más ország. A kínai államfő szerint a blockcahin egyike az újabb úttörő fejlesztéseknek a technológia új generációjában:

“Az új generációs információs technológia által képviselt mesterséges intelligencia, kvantuminformáció, mobilkommunikáció, az internetes dolgok és a blockchain felgyorsítja az áttörést az alkalmazások körében.”

 

Forrás: Cointelegraph

Szilágyi Viktória