A Jupiter jelentős árengedménnyel adja el Starling Bank-részesedését

A tőzsdén jegyzett alapkezelő tárgyalásokat folytat Starling Bank-részvényeinek eladásáról befektető társainak, köztük a Goldman Sachsnak. A hírek szerint a korábbi értékeltségekhez képest most mintegy 40 százalékkal érhet kevesebbet a részvénypakett.

A londoni tőzsdén jegyzett Jupiter vagyonkezelő a legutóbbi, márciusi 2,5 milliárd fontos értékeltségéhez képest nagy árengedménnyel adhatja el a Starling Bankban lévő 7 százalékos részesedését. A Sky News értesülései szerint a Jupiter Fund Management előrehaladott tárgyalásokat folytat a digitális hitelező több meglévő befektetőjével részvényeinek eladásáról.

A Jupiter várhatóan valamivel több mint 100 millió fontot kap az eladásból – ez viszont így mintegy 40 százalékkal kevesebb a márciusi értékeltséghez viszonyítva. Ugyanis ez alapján a cég már csak körülbelül 1,5 milliárd fontot érhet.

Az ügylet valószínűleg heteken belül lezárul, ugyanakkor a hírek szerint az sem biztos még, hogy ez a vagyonkezelő teljes részvénycsomagját tartalmazza majd – a Jupiter összesen a különböző alapjain keresztül közel 10 százalékos részedéssel bír.

A Starling befektetői közé tartozik a Katari Befektetési Hatóság, a Goldman Sachs egyik részlege és a Fidelity, egy globális vagyonkezelő óriás is. Egy forrás szerint a Goldman is azok között a részvényesek között van, akik az ügylettel növelni akarják részesedésüket.

Forrás: Depositphotos

Megugorhat a Starling nyeresége

A 2014-ben alapított bankhoz közel álló források szerint a Starling nyeresége várhatóan jelentősen nőni fog az emelkedő kamatlábak időszakában. Egy bennfentes szerint a vállalat ebben a pénzügyi évben több mint 200 millió font nyereségre számíthat.

A Starling legutóbbi, áprilisban bejelentett finanszírozási körében 130,5 millió fontot szerzett, 2,5 milliárd font tőkebevonás előtti értékeltség mellett. A bank a brit fintech forradalom egyik nagy nyertese, olyan szereplők mellett, mint a Monzo, az Oaknorth és a Revolut. Alkalmazásának 2017-es elindítása óta közel 3 millió számlát nyitottak náluk, köztük több mint 450 ezer kis- és középvállalati számlát. Ez utóbbival a Starling 7,5 százalékos részesedést szerzett a brit kisvállalati banki piacon.

A Jupiter, Nagy-Britannia egyik legismertebb vagyonkezelőjének részvényei az elmúlt évben csökkenő tendenciát mutattak. A vállalat jelenleg közel 15 százalékos létszámleépítést és vezérigazgatóváltást tervez.

(Forrás: Sky News)