Trónfosztás közeleg a hitelkártya piacon

A Fintech Világa mai adásában Suppan Márton és Érczfalvi András a hitelkártyák piacán közelgő trónfosztásról, illetve az amögött meghúzódó trendekről beszélgetnek. Drasztikus és elsöprő váltásra nem számítanak az adás résztvevői, érdemes azonban felkészülni egy jelentősebb átalakulásra. Korábbi, a témában írt cikkünket itt olvashatják.

Az egyik fontos trend a cashback szolgáltatások elterjedése: a vásárlások után járó pénzvisszatérítések jó ideje a hitelkártyák egyik fontos előnyének számítanak, napjainkban az open banking megjelenésével azonban egyre több cashback szolgáltató tűnik fel, amely képes vonzó értékajánlatot tenni az ügyfeleknek. A szolgáltatás elterjedésével természetes, hogy egyre kevésbé számít kuriózumnak a cashback a hitelkártya-szolgáltatók termékpalettájában.

A bankközi jutalékok EU-s szinten való megnyirbálása ráadásul gyakorlatilag sarokba szorította az EU-s hitelkártyák esetén kínálható cashback mértékét, ami további csökkenéshez vezethet a megoldások népszerűségében. Ez a nehézség az amerikai szereplőket nem érinti, hiszen a tengerentúlon szignifikánsan magasabbak maradtak a bankközi jutalékok (2-3%).

A másik trend, amit a műsorban kiemelnek a BNPL cégek rohamos népszerűsödése. Ezek a vállalatok a vásárlások időben való elnyújtását teszik lehetővé kamatmentesen, így aligha lep meg bárkit, ha azt mondjuk, komoly veszélyt jelenthet a buy now, pay later előretörése a tradicionális hitelkártyákra. Ezt a jelenséget láthatóan az Apple is felismerte, amely a múlt héten jelentette be saját BNPL megoldásának érkezését, amivel párhuzamosan kivezették az Apple Card névre hallgató hitelkártyájukat. A változás jelei tehát markánsan érzékelhetőek, a kérdés csak az, hogy mikor és milyen mértékben történik meg a piaci részesedés transzfere.