Az MIT Technology Review kiadványa igen érdekes tanulmányt közölt “Let’s Destroy Bitcoin” címmel, mely a kriptovaluta lehetséges elpusztítását taglalja.

Első körben egy államosítást helyez kilátásba, melynek hatására a Bitcoin-ból egy úgy nevezett FedCoin születne. A modell szerint a 2000-es években járunk, mikor is egy algoritmus kiszámolja adótartozásunkat és automatikusan terheli elektronikus pénztárcánkon található vagyonunkat, természetesen FedCoinban! A Blockchain alapú rendszerbe kizárólag megbízható, állami intézményeket csatornáznának be.
2016-ban egyébként ugyanezt már lemodellezte a Bank of Canada az Ethereum segítségével.

A második eshetőség szerint a Facebook venné át a Bitcoin feletti hatalmat: a közösségi média óriás BTC elektronikus pénztárcákat készítene felhasználói számára. A felhasználók a reklámokkal történő interakciók során kapnának Bitcoin jóváírásokat, illetve élvezhetnék a reklámmentes Facebook-ot abban az esetben, ha engedik, hogy az Bitcoint bányásszon a számítógépük által nem felhasznált energia segítségével.
Amennyiben a Facebook elegendő Bitcoin felhasználót és bányászt tudna rávenni, hogy az ő Bitcoin szoftverét futtassa, úgy átvenné a kriptovaluta feletti kontrollt és az első lehetőségben taglalt, Fedcoin-szerű valutát hozhatna létre, csak éppen céges használatra.

A harmadik lehetőség az MIT szerint már most is fellelhető, e szerint minden szolgáltatáshoz egyedi valutát lehetne létrehozni. Így a FedCoin és a FacebookCoin mellett megjelenik az AppleCash vagy éppen a ToyotaCash, használatuk pedig attól függ, hogy éppen mit szeretnénk megvenni.

A Bitcoin legnagyobb előnye még mindig az, hogy teljesen névtelen és lenyomozhatatlan, azt azonban hozzá kell tenni, hogy az NSA gőzerővel dolgozik ennek megváltoztatásán.

Reményik Áron

Forrás: Cointelegraph