A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) kapacitásbővítésre, a működési hatékonyság javítására, digitalizációs beruházásokra, kutatás-fejlesztésre, illetve innovációra igényelhetik a még elérhető termékeket, az egyes programok feltételeitől függően 1 millió forinttól akár 3 milliárd forintos összegig, nulla, illetve 1-2 % közötti kamatozással – közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

A beruházások utófinanszírozásának összege az eddigi 50-ről 100 %-ra emelkedett – fotó: pixabay

Az eszközbeszerzésre felvett hitel 100 %-a elérhető lesz előlegként, 150 millió forintos hitelösszegig – megfelelő szállító esetén. Emellett igényelhető az úgynevezett “soft” költségekre szóló előleg is:

150 millió forint hitelösszegig a fejlesztéshez, beruházáshoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységek kiadásainak 50 %-a, míg 150 millió forintos hitelösszeg felett pedig 25 %, de legfeljebb 250 millió forint a kifizethető összeg.

Továbbra is igényelhető a digitális termék- és szolgáltatás-fejlesztést célzó Digitális Jólét Pénzügyi Program Hitelprogram, illetve a Vállalatok K+F+I Tevékenységének Támogatása Hitel. Mindhárom termék – a de minimis kerettől függően – akár 10 %-os önerő mellett 0 %-os kamattal vehető igénybe.

A vállalkozások számára meghirdetett európai uniós hitelprogramokra benyújtott és befogadott hitelkérelmek közel 87 %-át teszik ki a rendelkezésre álló keretösszegnek.

MTI / TC