A Huaszia Bank hétmillió jüanos leckét kapott abból, mit jelent nem odafigyelni egy súlyos biztonsági résre. A trükkös alkalmazott egy éven át talicskázta ki a pénzt a bankból, de végül lebukott. Több mint tíz év vár rá a rácsok mögött.

Összesen 280 millió forintnyi jüant vett magához egy kínai bank szoftverfejlesztője, miután észrevett egy súlyos, ám mindenki más előtt ismeretlen hibát. Hónapokon át dőzsölt, de végül lebukott – áll a HVG Tech rovatának írásában.

Több mint 10 évig tartó börtönbüntetésre ítéltek egy kínai biztonsági szakembert, Qin Qishenget, aki korábban a pekingi Huaszia Bank vezető szoftverfejlesztője volt. A 43 éves férfit azért ítélték el, mert kiszúrt egy súlyos biztonsági rést a bank rendszerében, ám a hiba létezését nem jelentette, ehelyett kihasználta, és rengeteg pénzt vett magához.

Láthatatlan készpénzfelvételek

A South China Morning Post beszámolója szerint Qin észrevette, hogy a bank rendszere éjfél után valamiért nem regisztrálja az ATM-ekből történő készpénzfelvételeket. Qin 2016 novemberében szúrta ki a komoly sérülékenységet, ám arról még egy évvel a felfedezést követően is hallgatott. Az eltelt időben viszont folyamatosan emelt le összegeket a bank automatáiból. Ehhez a lap szerint egy különleges programot is írt, ennek segítségével 5-20 ezer jüan közti pénzösszegekhez sikerült hozzájutnia – anélkül, hogy bárki észrevette volna.

Teljes cikk