Mint fintech cégvezetőt, a brexit népszavazás óta egyre inkább foglalkoztat a különböző, angol licensszel rendelkező szolgáltatók stratégiája arra az esetre, ha Anglia valóban kilép az Európai Unióból, és megszűnik az angol pénzügyi licenszek passzportálási lehetősége, ami lehetővé teszi a határon átnyúló szolgáltatást.

A Wirecard képviselőjével Londonban másfél éve beszélgettünk először erről a témáról, ő akkor bizakodó volt, megérzése szerint nem komoly veszély a Brexit, vészforgatókönyvnek Írországot jelölte meg, mint lehetséges helyszínt a jövőbeli működésre. Egy másik, közelmúltban engedélyt szerzett angol elektronikus pénzkibocsátó, a DiPocket egyszerűen nem tartja reálisnak a Brexit lehetőségét, ami az elmúlt napokban felröppent hírek alapján akár reális is lehet. Ők vészforgatókönvyként a balti országokat emlegetik, ahol egyébként az elmúlt másfél évben több mint 30 elektronikus pénzkibocsátó licenszet adtak ki. Észtország az elsők között van a világon, ahol szabályozott környezetben működhetnek blockchainnel és kriptodevizákkal foglalkozó fintechek is.

Lettország és Litvánia nagy erőkkel ment neki a pénzforgalmi szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozások kidolgozásának, és a szakma egybehangzó véleménye szerint jelenleg a legideálisabb választás a szolgáltatóknak, az ügyfelek pedig jó eséllyel Lett-Litván licensszel rendelkező szolgáltatókkal járhatnak a legjobban. Nem hiába szereztek itt különböző engedélyeket a legnagyobbak is, mint például a Revolut vagy a Monzo.

Ma a londoni Fintech Connecten ismét személyesen beszélgettem a korábban említett Wirecard-os ismerőssel, aki azóta a svájci hátterű Cornercard UK Ltd-nél tevékenykedik, mindketten érdekes utat választottak. A Wirecard, annak ellenére, hogy tulajdonosa a német Wirecard Bank, a kedvelt adóparadicsomnak számító Luxemburgot választotta új helyszínként, a Cornercard pedig Liechtensteinben nézett új licensz után.

Összességében az látszik, hogy a balti országok erőfölénye kezd kirajzolódni, ahol éppen a következő évtizedek pénzügyi központja épül, de vannak más, kevésbé logikusnak tűnő megoldások is, az mindenesetre biztos, hogy érdekes helyzeteket szül a Brexit kérdése ezen a területen is.

Suppan Márton

Bővebben a szerzőről:

LinkedIn
Világgazdaság
Az Év Fiatal Vállalkozója