A mai napon a Sziget Fesztivál helyszínén megtartott sajtótájékoztatón, Gion Gábor a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy nagy eredményeket hozott a kormány intézkedése, mely az elektronikus fizetés népszerűsítését és megvalósítását célozta.

A magyar lakosság ugyan vásárlásai nagy részét, közel kétharmadát még mindig készpénzzel fizeti, jelentős javulás érzékelhető ezen a téren. Az elektronikus fizetéssel kapcsolatos hajlandóság egyre növekszik és a fiatalok túlnyomó része már érintős bankkártyáját vagy telefonját használva fizet.

A Sziget Fesztivál volt az első fesztivál Magyarországon, ami készpénzmentessé vált 2010-ben- mondta el Kádár Tamás, a Sziget főszervezője. A világszínvonalú rendezvényhelyszínre rengeteg korosztály látogat el évről évre, a világ különböző pontjairól. (Tavalyi évben 89 különböző országból érkeztek látogatók) – így a szervezők igyekeznek mindig innovatív, kényelmes és biztonságos megoldást nyújtani a fizetések terén. A tavalyi évben bevezetett újítás, az RFID chippel felszeret karkötők, idén is a megmaradnak, sőt a vendégek igényeit figyelembe véve egyszerűsödnek, így az azokra feltöltött és el nem költött összegek, azonnal visszautalásra kerülnek.

„A kényelem fontos, de a legfontosabb a biztonságosság” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért felelős igazgatója. A Mastercard mindig is támogatta az úttörő megoldásokat, így nem véletlen a Szigettel való régi partnersége. Az elektronikus fizetés a gyorsaság és a kényelmesség mellett sokkal biztonságosabb, mint a készpénzes. A lopások, csalások vagy az internetes vásárlásoknál történő visszaélések csökkentek az elmúlt időkben és az új szabály, az erős ügyfélhitelesítés hatására pedig számuk várhatóan még alacsonyabb lesz. Az erről szóló beszélgetést Suppan Mártonnal és Juhász Róberttel itt hallgathatja meg.

 

 

Bodanitz Bora