WASHINGTON, DC - JANUARY 09: U.S. President Donald Trump (2nd L) speaks to members of the media as (L-R) Sen. John Barrasso (R-WY), Vice President Mike Pence, Sen. Roy Blunt (R-MO), and Senate Majority Leader Sen. Mitch McConnell (R-KY) listen at the U.S. Capitol after the weekly Republican Senate policy luncheon January 09, 2019 in Washington, DC. Trump met with GOP lawmakers to shore up their resolve and support for his proposed border wall with Mexico as the partial federal government shutdown drags into a third week. Alex Wong/Getty Images/AFP

Egyes beszámolók szerint az határvédelemről szóló vita keltette amerikai kormányzati leállás immáron az ország fintech piacára is kihatással van.

Chris Brummer, a Georgetown egyetem professzora rámutatott, hogy az állami költségvetés sakkban tartása lelassította az üzletkötéseket és tőkebevonásokat, ez pedig akár veszélybe is sodorhatja az Egyesült Államok fintech nagyhatalmi pozícióját.

A leállás jelenleg az IPO piacot érinti leginkább, hiszen a SEC-et részlegesen bezárták, azonban pont ez a felügyeleti szerv és annak több ezer alkalmazottja felel azért, hogy átvizsgálja a beérkező dokumentumokat és kérvényeket.

Emellett az már csak hab a tortán, hogy olyan nagyágyúk is kénytelenek lesznek elnapolni IPO-ikat, mint az Uber, az AirBnB vagy a Lyft és akkor az úgy nevezett “mini IPO”-król nem is beszéltünk. Azt sem szabad természetesen elfelejteni, hogy az SEC alá tartoznak az ICO-k is, így a bármilyen, újonnan induló kriptovalutával kapcsolatos projekt is nehéz helyzetbe kerülhet.

Reményik Áron

Forrás: Finextra