A Skychain elnevezésű, blockchain alapú orvosi diagnosztikai rendszer, amely saját magát a mesterséges intelligencia jövőjének tartja az egészségügyben, arról számolt be, hogy a fejlesztés alfa verziója heteken belül elérhetővé válik. A platform a mesterséges neurális hálózatok (Artificial Neural Networks – ANN) megosztott nyílt hálózatával teszi lehetővé a pontos diagnózis megállapítását és a megfelelő kezelési javaslatok felírását, így jelentős mértékben csökkenti az időt és az emberi hibák mértékét a diagnózis kritikus szakaszában.

A vállalat szerint a tesztitőszakban résztvevők, – például kórházak, orvosi AI fejlesztők és az egészségügyi adatszolgáltatók – egy “teljesen felépített” ökoszisztémához kapnak hozzáférést. Terveik szerint az év második felében már több tucat résztvevővel tesztelhetik a platformot a béta verzió decemberi megjelenéséig.

A Skychain szerint az orvosi diagnosztikai hibák olyan jelentős mértékben fordulnak elő, hogy ez vált az Egyesült Államokban a harmadik leggyakoribb halálokká. Például röntgenfelvételek során a tüdőrák korai szakaszában három esetből kétszer téves a diagnózis, vagyis az esetek 69 százalékában nem diagnosztizálják a korai rákot.
Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a technológia hatékonyabb a bőr, a szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztizálásában, mint néhány tapasztalt orvos. A Cointelegraph forrásul szolgáló cikke szerint az AI platform átlagosan 0,1 másodperc alatt állapítja meg a diagnózist és a javasolt kezelési körülményeket, sokkal gyorsabban, mint az orvosok, akiknek átlagos 20-30 másodpercre van szükségük ehhez. Ezen kívül számos tényező lehet negatív hatással a diagnózis pontosságára, ráadásul egy gépi rendszer könnyebben elemezi a rosszul strukturált kórtörténetet vagy a nagy mennyiségű adatot is.

A Skychain olyan infrastruktúrát kíván nyújtani, amely radikálisan növeli az egészségügyi fejlesztés és képzések hatékonyságát. Meg akarja könnyíteni és megfizethetőbbé tenni a diagnosztikai rendszereket a fogyasztók számára a blocklánc technológia használatával, egyszerűbbé téve így a kulcsfontosságú felek közötti biztonságos tranzakciókat.

A Skychain küldetése, hogy tíz év alatt 10 millió beteget mentsen meg a korai halálesetektől, amelyek az orvosi hibák miatt következnek be.

A Skychain tervei szerint a hivatalos indítás jövő nyáron várható, megnyitva az utat azelőtt, hogy a platform vezető szerepet töltsön be az orvosi AI piacon, 70 százalékos piaci részesedést tűzve ki célul.

Forrás:Cointelegraph
Hasonló témájú korábbi cikkünk

Szilágyi Viktória