Egy skandináv startup a világ összes szállítókonténerének nyomon követésére nyújt megoldást a blockchain technológia segítségével.

A hajózási iparág tapasztalt szakemberei által vezetett startup, – a Blockshipping –  blockchain-alapú platformot tervez létrehozni, amely valós idejű nyilvántartást nyújt majd a világ 27 millió konténeréről. A Blockshipping szerint megoldásuk – a Globális Megosztott Konténer Platform (GSCP) – a piacon jelenleg a legkevésbé sem hatékony módon működő folyamatok kezelése érdekében szükséges, ami jelentős megtakarításokat fog eredményezni a vállalkozások számára az egész szállítmányozási láncon belül, és drasztikusan csökkenteni fogja az iparág környezetvédelmi díjait is.

Az iparágat évek óta sújtják különböző a biztonsági fenyegetések, kapacitásbeli problémák és az egyre szigorúbb környezetvédelmi politika is, amelyek közül jónéhány kérdés megoldatlan már évtizedek óta. Három-négy éves időszak alatt a skandináv cég 60 százalékos piaci lefedettségre törekszik, és bízik benne, hogy a program tokenje az iparágban működő cégek közötti ügyletek standard pénznemévé válik.

A Blockshipping úgy véli, hogy a vállalatokat ösztönözni fogják a technológia haszálatára a megtakarítási előrejelzések. Előzetes becsléseik szerint ugyanis technológiájukkal az iparág évente 5,7 milliárd dolláros megtakarítást tud majd elérni. A GSCP által nyújtott “intelligensebb kezelés” révén sokkal egyszerűbb lesz a hiányos és a többlettel rendelkező konténerek összehangolása. A Blockshipping fehér könyvében (white paper) többek közt olyan kutatási eredmények is szerepelnek, amelyek szerint a fuvarozók akár 20 százalékkal is csökkenthetik a konténerflottáik méretét, valós idejű nyomkövető érzékelők telepítésével és a pontos helyadatok beszerzésével.

A vállalat szerint minden ötödik konténer (ami 5 millió darabnak felel meg) eltűnik vagy nincs nyilvántartva. Gyakran az sem derül ki, hogy ezek a konténerek üresek, vagy sem. Sok esetben előfordul az is, hogy a vonatok és a teherautók az üres konténereket szállítják.

Ebből kiindulva a GSCP melletti érvek környezetvédelmi szempontból igen jelentősek lehetnek. Egy skandináv tanácsadó vállalat, az Opsiana elemzése szerint ugyanis a platform használata a globális széndioxid kibocsátást évente 4,6 millió tonnával csökkentheti.

A Blockshipping arra számít, hogy az elkövetkező hetekben 3-4 együttműködési megállapodást köt a különböző technológiai partnerekkel, akik segíteni fogják a céget a GSCP platform fejlesztésében.

A Blockshipping már bejelentette partnerséget a MakerDAO-val (a Dai Stablecoin System alkotóival). A partnerség különös figyelmet fordít a CPT – Container Platform Token (CPT) nevű globális elszámolási tokenre, amelynek stabilnak kell lennie. A partnerség várhatóan fel fogja gyorsítani a Blockshipping GSCP platformjának fejlesztését a MakerDAO-nál bevált Dai Stablecoin System segítségével.

Máris hatalmas az iparági érdeklődés. A Blockshipping szerint az első ügyfelei 2019 első negyedévében kezdhetik el használni a felületet. Az idei évben tervezik meg a platformot és töltik fel a szükséges adatokkal, előkészítve a smart szerződések fejlesztését és tesztelését.

Forrás

Szilágyi Viktória