Az Európai Bizottság (EC) bejelentette, hogy 22 tagállama nyilatkozatot írt alá egy Európai Blockchain Partnerség létrehozásáról. A partnerség az együttműködés eszköze lesz, mely tapasztalatcserén és szakértelmen alapul műszaki és szabályozási területeken. Az együttműködés segíti a felkészülést az egész EU-ra kiterjedő blockchain alkalmazások elindítására a digitális piacon.

Mariya Gabriel, a Digitális Gazdaságért és Társadalomért Felelős Biztos szerint a blockchain “nagyszerű lehetőséget jelent Európa és a tagállamok számára, hogy újragondolják információs rendszereiket, új üzleti lehetőségek teremtését, elnyerjék a felhasználók bizalmát a személyes adatok védelmével kapcsolatban, és új, a vezetés, a polgárok, a közszolgáltatások és a vállalatok számára is előnyös területekre lépjenek”. Az EC kiemelten foglalkozik a felhasználók bizalmával, lehetővé teszi az online információk megosztását, a tranzakciók rögzítését ellenőrizhető és biztonságos módon. Hozzáteszi, hogy a technológiát már “tesztelik” leginkább pénzügyi szolgáltatásokban, valamint az egyre növekvő számú digitális szolgáltatásokba, – mint például a szabályozási jelentés, az energia és a logisztika, –  az elkövetkező években integrálódik”.

Az EC februárban elindította az EU Blockchain Observatory and Forum-ját, és több mint 80 millió eurót fektetett be a technikai és társadalmi területek blockchain-t támogató projektekbe.

A nyilatkozatot aláíró országok listája: Ausztria, Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország , Svédország, Egyesült Királyság.

A múlt hónapban az Európai Biztottság bemutatta a Cselekvési Tervét a pénzügyi szolgáltatások innováció által nyújtott lehetőségeinek kiaknázására.

Forrás

Szilágyi Viktória