A Standard Chartered Bank szerdán ünnepélyes keretek közt indította el első lakossági digitális bankját Afrikában. A digitális bank célja, hogy “hidat képezzen a hagyományos banki szolgáltatások és az új, innovatívabb felfogású generáció közt Elefántcsontparton.”

A sportlegendát és Elefántcsontpart ikonját, Didier Drogbát kérték fel a digitális bank nagykövetévé. A Standard Chartered Bank Elefántcsontpartot a globális elektronikus szolgáltatások indítóállásaként használja. Úgy vélik, a digitális bank célja, hogy áthidalja a hagyományos banki szolgáltatások és az újító szemléletű generáció közötti szakadékot Elefántcsontparton. Cél a banki szolgáltatások egyszerűbbé, hozzáférhetőbbé és kényelmesebbé tétele.

A Financial Times szerintt “a lépés része egy ún. visszatámadásnak az afrikai bankok részéről, ahol a telekommunikációs és pénzügyi tech cégek piaci részesedést szereztek banki területeken, olyan szolgáltatásokat kínálva, mint a mobilpénz vagy mobilfizetés, az elektronikus számlavezetés, gyakran olyan ügyfeleket is megszerezve ezzel, aki korábban nem bankoltak.”

A bank szolgáltatásai közé tartoznak: pénzátutalások és számlakibocsátások. A Financial Times szerint Elefántcsontpart “mintegy 9,8 millió regisztrált mobil money számlával rendelkezik az országos telekommunikációs vállalatoknál, mint pl. a dél-afrikai MTN, az Orange of France és a Moov, az Etisalat leányvállalata, az Emirates szolgáltatója és a technológia platformok, például a Celpaid és a Quash Services “.

Nagykövetként Drogba marketing- és közösségi tevékenységével hozzájárul Elefántcsontpart első digitális bankjának elindulásához a következő évben. Valamint Drogba lesz a legelső személy Elefántcsontparton, aki digitális számlát nyit a Standard Chartered Banknál.

Forrás
Kép forrása

Afrika a fintech tükrében c. tanulmányunk
Rádióadásunk a témában

Szilágyi Viktória